Özel sektör maaş bordrosu nasıl alınır?
Maaş bordrosu nereden alınır? Memurlar ve emekliler maaş bordrolarını e-devlet üzerinden alabilirler. Özel sektör çalışanları maaş bordrolarını kurumlarının insan kaynakları biriminden talep etmelidir.
İşveren çalışana bordro vermek zorunda mı?
Kanunun 37. maddesinde, işverenin işyerinde veya bankaya ödeme yapması halinde işçiye, ücretin hesaplanmasına ilişkin imzalı makbuz veya işyerinin özel işaretinin bulunduğu makbuz vermekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır.
Maaş bordrosu verilmesi zorunlu mu?
Yukarıda açıkça belirttiğimiz gibi, maaş bordrosu hazırlamak ve bunu çalışana teslim etmek, iş hukuku uyarınca işverenin bir yükümlülüğüdür. Bu yükümlülüğü ihlal eden işveren, buna dayanarak çalışanın iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
İşveren maaş bordrosu vermiyor ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken şey, bir kopyasını almadığınız maaş bordrolarını asla imzalamamaktır. İşverenin bu davranışını, iş yerinizin bağlı olduğu çalışanlardan gelen şikayetleri alan Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayet edebilirsiniz.
Özel sektör maaş bordrosu ne zaman çıkar?
Maaşları KBS üzerinden hesaplanan genel ve özel bütçeli kuruluşlarda çalışanların bordroları her ayın 14’ü sabahından itibaren E-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolar ise istenildiği zaman talep edilebilmektedir.
Özel sektör maaş bordrosu e-devletten alınır mı?
Özel sektörde çalışan bireyler, çalıştıkları kurumun insan kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrosu talebinde bulunabilirler. Kamu görevlileri ise maaş bordrosu taleplerini e-devlet üzerinden sorgulayabilirler.
Maaş bordrosu vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
Başvurular/şikayetler yazılı olarak, yani başvuru yoluyla, çalışanın çalıştığı işyerinin bağlı olduğu il/merkez sosyal güvenlik müdürlüğüne yapılmalıdır. Sözlü başvurular dikkate alınmayacaktır. Şikayet başvurusu elden yapılabilir veya taahhütlü posta yoluyla gönderilebilir.
Maaş bordrosu hangi durumlarda istenir?
Maaş bordrosu temelde bir kişinin gelir beyanıdır; kazancını gösterir. Bu nedenle birçok iş başvurusu için gerekli belgelerden biridir. Bu başvuruların başında bankacılık işlemleri gelir. Bu belge, kredi başvurusunda bulunan kişi tarafından bankalarla işlem yaparken, örneğin kredi başvurusunda bulunurken talep edilebilir.
Maaş bordrosu yoksa ne olur?
İşveren SGK’ya kayıt belgelerini teslim ederken bordroların 5510 sayılı Kanuna uygun olarak imzalanması zorunludur (makbuz karşılığında veya banka aracılığıyla yapılan ödemeler hariç, imza zorunludur). Aksi takdirde bordrolar geçersiz sayılabilir ve asgari ücretin yarısı oranında ceza kesilebilir.
Bordro verilmemesi haklı fesih sayılır mı?
Bu durumda işçinin maaş bordrosunu alması hukuki bir avantaj sağlamakta olup, böyle bir işçiye maaş bordrosu verilmemesi işçinin iş akdini feshetmesi için meşru bir sebep teşkil etmektedir.
Maaş bordrosu yoksa nasıl alınır?
Gelir durumu belgesi e-devlet üzerinden kolaylıkla talep edilebilir. Bunun için; e-devlete giriş yaptıktan sonra ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ ekranında ‘Kurumlar’ bölümüne giriş yapıp üst tarafta bulunan ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ kutucuğuna tıklayarak gelir durumunuzu ayrıntılı olarak açıklayan belgeyi alabilirsiniz.
Bordro hilesi nedir?
Ücret dolandırıcılığı, işverenlerin çalışanlara bankadan aynı ücreti ödemelerine rağmen bordrodaki ücretleri bölüştürdükleri işlemlere atıfta bulunur. Özellikle, çalışanların maaş bordrolarını imzalamaması bu konuda işverenlerin işine yarıyor, ancak yargı bu konuda çok çeşitli kararlar verdi.
İşveren bordro vermezse ne olur?
Gördüğünüz gibi, işvereniniz size her ay maaş bordrosu vermekle yasal olarak yükümlü olsa da, bu yükümlülüğe uymamak para cezası gerektirir. Tek yapmanız gereken onlara bu yükümlülüğü hatırlatmak. Aksi takdirde, itiraz hakkınızı (Türkiye İş Kurumu’na) kullanabilirsiniz.
Maaş bordrosu nasıl talep edilir?
Özel sektörde çalışanlar maaş bordrolarını çalıştıkları kurumun insan kaynakları biriminden alabilecekleri gibi bu işlemi e-devlet üzerinden de tamamlayabilirler. Hem özel sektör hem de kamu sektörü çalışanları maaş bordrolarını e-devlet sistemi üzerinden alabilirler.
İşten ayrılan personele bordro verilir mi?
Ayrıca işten çıkarılan çalışanın fesih belgesi ve varsa kıdem tazminatı ve fesih ödemesi beyannameleri hazırlanmalıdır. Çalışanın haklı bir fesih nedeniyle şirketten ayrılması durumunda, bu gerçeği kanıtlayacak belgeler de toplanmalıdır. Noter tasdikli uyarılar dahil olmak üzere çalışana yapılan tüm iletişimler kaydedilmelidir.
Özel sektör gelir belgesi nereden alınır?
Yukarıda belirtildiği gibi, özel sektörde çalışanlar maaş bordrolarını işverenlerinden, kamu sektöründe çalışanlar ise maaş bordrolarını e-devlet üzerinden alabilirler. Ayrıca vergi dairesinden gelir vergisi beyannamesi alınabilir. Ayrıca bankalardan vadeli mevduat ve kira geliri gibi gelir kaynaklarının belgelerini alabilirler.
Şirket sahibi maaş bordrosu nasıl alınır?
Maaş bordrosu nereden alınır? Çalışanlar maaş bordrolarını hem işyerlerinin İK departmanından hem de e-devlet üzerinden kolayca alabilirler. E-devlet sistemi sayesinde özel sektör ve kamu sektörü çalışanları aylık maaş bordrolarına sıra beklemeden istedikleri zaman çevrimiçi olarak erişebilirler.
Maaş bordrosunu kim hazırlar?
İşverenin maaş ödediği her çalışan için bir maaş bordrosu hazırlanmalıdır. Her ödeme dönemi için iki maaş bordrosu düzenlenir, bunlardan biri çalışan tarafından, diğeri ise işveren tarafından saklanmalıdır. Maaş bordrosu işveren tarafından hazırlanır.
Maaş bordrosu yoksa nasıl alınır?
Gelir durumu belgesi e-devlet üzerinden kolaylıkla talep edilebilir. Bunun için; e-devlete giriş yaptıktan sonra ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ ekranında ‘Kurumlar’ bölümüne giriş yapıp üst tarafta bulunan ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ kutucuğuna tıklayarak gelir durumunuzu ayrıntılı olarak açıklayan belgeyi alabilirsiniz.